Formula 1 VPN-Suomi

Teearviointi - irtotee

Pieni Kilpikonna: 1990 Liu Bao Cha

26.03.2015, teeteemu

Oletko koskaan juonut 25 vuotta vanhaa teetä? Tiedätkö mille haisee rotta, joka on ollut vuoden kuolleena perunakellarissa?

Ostin viime joulukuussa Pienestä Kilpikonnasta useita 10 gramman näytepaketteja, ja yksi näistä oli Liu Bao Cha 90s. Kyseessä on fermentoitu tee, joka on kai jotakin mustan teen ja puerh -teen välissä? Joka tapauksessa tee koostuu 1990-luvulla poimituista teelehdistä. Voitaneen siis sanoa, että tee on vähintään 16 vuotta vanhaa ja enintään 25 vuotta!

Kuivat teelehdet eivät haisseet miltään, mutta kun niitä haudutin, niin… Se haju. Sitä on vain vaikea kuvailla. En ole koskaan nähnyt kuollutta rottaa perunakellarissa, mutta jos joskus sellaiseen törmäisin, sen haju voisi muistuttaa Liu Bao Cha:n hajua. Todellakin.

Mutta makuhan se ratkaisee! Onko tämä hyvää? Vei kyllä aikaa, että totuin tähän makuun. Sitten kun tulin flunssaiseksi, niin tajusin: tämähän maistuu ihan lääkkeelle! Ja vielä oudompaa – flunssaisena tämä maistui paremmalta kuin terveenä! Eli olisiko tämä sitten hyvää ”lääketeetä”?

Annostukseni: valmistin aluksi tätä gaiwanissa, mutta nettiä selatessani minulle selvisi, että tästä saadaan paras lopputulos ”eurooppalaisella” haudutustavalla. Paremmalle maistuikin niin! Eli – teelusikallinen irtoteetä kuppia kohden, kiehuvaa vettä, kaksi (todellakin kaksi!) nopeaa huuhtelua kiehuvalla vedellä, ja sitten kahden minuutin haudutus.

,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *