Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Kirjallisuus

Beverly Dubrin: Tea Culture

12.09.2012, teeteemu

Minulla ei ollut yhtään kirjaa teestä, joten päätin ostaa sellaisen. Tällaiselle aloittelijalle sopisi hyvin jokin yleisteos. Selasin vaihtoehtoja netistä, ja päädyin ostamaan Beverly Dubrinin Tea Culture: History, Traditions, Celebrations, Recipes & More. Kirjan voi ostaa netistä monesta eri paikkaa, ostin omani Book Depositorystä. Myös suomenkieliset nettikaupat myyvät tätä.

Kirja oli, miten nyt sanoisin, ”aikasta amerikkalainen”. Eli paljon tekstiä ja kuvia, ja yksityiskohtiakin, muttei oikeastaan asiaa paljon yhtään. Kirja on ihan kiva perusteos, mutta jos tiedät teestä omasta mielestäsi jo jonkin verran, älä osta tätä.

Kirjassa oli mielenkiintoisinta historiaosuus, ehkä mieleenpainuvin oli Bostonin teekapina vuodelta 1773. Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta oli 1800 luvulta Oopiumisodat, jonka syntyyn vaikutti toki useampi tekijä, mutta yksi näistä oli todellakin tee! Kiinalaiset eivät aina halunneet myydä teetä englantilaisille ja pakkohan sitä hyvää oli saada, niin englantilaiset keksivät valmistaa oopiumia ja vaihtaa sitä teehen. Molemmat osapuolet olivat tyytyväisiä – aluksi…

Seuraavaksi kirjassa tarkasteltiin erilaisia teetraditioita, kuten japanilaisten teeseremonioita, venäläisten samovaariteetä, marokkolaisten minttuteetä jne. Erilaisia teelaatuja (musta, vihreä, oolong jne.) käsiteltiin melko lyhyesti – näistä olisin kaivannut paljon enemmän tietoa. Ja kun tykkään teesekoituksista, niin näistä olisi ollut mielenkiintoista lukea…

Kirjan sivuista melkein kolmasosa käsitteli erilaisia tapoja valmistaa teetä – teereseptejä tai niin kuin kirjassa sanottiin teedrinkkejä (perinteisiä juomia, eksoottisempia ja alkoholilla terästettyjä) sekä erilaisia leivonnaisohjeita. Kirjan lopussa oli lyhyt juttu iltapäiväteestä.


Yksi vastaus

  1. azouras sanoo:

    Jos kiinalainen teekulttuuri vähääkään kiinnostaa, niin kannattaa ehdottomasti hankkia itselleen Pekka Nihtisen Kiinalainen teekirja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *