Kävin vähän aikaa sitten Lontoossa (blogikirjoitukseni), ja ostin sieltä The East India Company:n Mi Lan Dan Cong -teetä. Kyseessä on Oolong -tee, joita olen harvoin juonut – olen juonut lähinnä mustaa teetä ja joskus vihreääkin…
Alkuun kuitenkin sananen The East India Companyn asiakaspalvelusta. Mi Lan Dan Cong maksoi 18 puntaa per 50 grammaa, eli noin 50 euroa per 100 grammaa! Halusin kuitenkin kokeilla sitä, koska maku kuulosti niin mielenkiintoiselle. Kotona Suomessa huomasin, että pussissa lukikin 10 puntaa. No oma moka, olisi pitänyt kiinnittää huomiota hintaan tarkemmin… Otin yhteyttä yhtiöön netin kautta, ja sain nopeasti vastauksen, että oikea hinta on kyllä 18 puntaa, mutta kyseisessä pussissa on väärä hinta. Jos kävisin kaupassa josta ostin sen, saisin 8 puntaa palautusta tai alennusta uudesta ostoksesta, tai sitten laittaisivat minulle 8 punnan alennuskoodin nettikauppaansa. Kun kerroin, että asun muuten Suomessa enkä pääse käymään kaupassa ja että toimituskulut Suomeen ovat korkeahkot, niin siihen loppui viestittely. Mitään alennuskoodia en koskaan saanut. Voitte vaan arvata, ostanko heiltä enää jatkossa mitään…
Mutta sitten itse teearvosteluun! Teelehdet ovat pitkiä. Siis todella pitkiä. Ja kuivien lehtien tuoksu on – huumaava. Jokin outo makea tuoksu täyttää huoneen… Ja valmis tee tuoksuu ihan samanlaiselle.
Entä maku? Maistuu jollekin makealle hedelmälle, jota en ole koskaan ennemmin maistanut. Eli en tiedä, mihin makua vertaisin! Paketissa lukee persikka, aprikoosi ja litsi. Mutta todella hyvää tämä on! Ja tässä Oolongissa ei ole mitään makua lisättynä – tee vain maistuu itsessään hedelmäiselle.
Oolongia kai yleensä juodaan siten (linkki), että laitetaan iso määrä teelehtiä ja haudutetaan monta kertaa lyhyillä haudutusajoilla. Itse käytin ”eurooppalaista” haudutustapaa…
Joka tapauksessa, tämä oli sen verran hyvää, että Oolong alkoi kiinnostaa enemmän! Mi Lan Dan Cong on sen verran hapetettua, että se on lähempänä mustaa teetä kuin vihreää teetä.
Annostukseni: reilu teelusikallinen irtoteetä kuppia kohden, 90-asteista vettä ja kolmen minuutin haudutus.
Edit 29.12.2014: Tallinnan kokemukseni innoittamana menin sitten hankkimaan gaiwanin. Kun valmistin Mi Lan Dan Cong:a kiinalaisella haudutuksella, niin maku parani entisestään!
Annostukseni gaiwanissa: 1. haudutus 30 sekuntia, 2. haudutus 45 sekuntia, 3. haudutus 1 minuutti, 4. haudutus 1 minuutti 15 sekuntia ja 5. haudutus 1 minutti 30 sekuntia. Lehdissä on tämän jälkeen ”voimaa” ehkä vielä pariin haudutukseen…
Mi Lan Dan Cong, Oolong, The East India Company